AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL
Célkitűzésünk
Bár az éttermünk jellegéből adódóan gyorsétterem vagyunk, mégis a 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00381 azonosítószámú „PIACORIENTÁLT INNOVÁCIÓ A GRILL HOUSE KFT-NÉL” című
a projekt keretein belül új irányvonalat alakítottunk ki az egészséges táplálkozás érdekében.
Egészséges táplálkozás fogalma
Az „egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.
Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez.
Miért fontos egészségesen táplálkozni?
Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például, hogy milyen neműek vagyunk, van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre, életkorunk. A betegségek többségének kialakulásáért viszont mi vagyunk felelősek életmódunk és táplálkozásunk által. Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek.
A mai Magyarország lakosságának 60 %-a túlsúlyos, 27 %-a elhízott.
A túlsúly népbetegségnek számít.
Mindamellett, hogy komoly esztétikai problémát okoz, számos szövődmény kialakulásához vezet.
- magas vérnyomás
- magas vérzsír szint
- cukorbetegség
- érrendszeri elváltozás, érelzáródás, trombózis
- idegkárosodás
- veseelégtelenség.
A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálozás is olyan civilizációs probléma, ami sok esetben szintén elkerülhető. Egészséges táplálkozással és életmóddal a szív-érrendszeri betegségek egyharmada megelőzhető. Kimutatások szerint kb. kétszer annyi zsiradékot (és ezen belül nagyon magas a telített zsírsavak aránya az egyszeresen és főleg a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz képest) és koleszterint, valamint három-négyszer annyi konyhasót fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van. Élelmi rost fogyasztásunk jóval az ajánlott mennyiség alatt marad. Ezzel jó talajt biztosítunk az érelmeszesedés, magas vérnyomás kialakulásához, ami jelentősen növeli a szívinfarktus, agyvérzés veszélyét.
A túlzott energiabevitel és cukorfogyasztás nemcsak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a II. típusú cukorbetegség kialakulását is.
A fent felsorolt betegségeket sokkal kevesebb idő és energiaráfordítással előzhetjük meg, mint amennyi időt, energiát felemészt a kialakult betegség kezelése, nem beszélve a betegségek okozta rossz közérzetről.
Diétás ételek bevezetése a vendéglátásban
Tejallergia
Tejallergia: valódi allergia.
A tejben lévő nagy molekulájú fehérjék a vékonybél falában allergiás, steril gyulladásos reakciót váltanak ki.
A nagy molekulájú fehérjéket a szervezet idegen anyagként ismeri fel, erre immunválasszal reagál.
- tej helyettesítő növényi tejkészítmények: rizs ital, zab ital, szója ital, kókusz ital, mandula ital
- növényi sajtkészítmények
- növényi alapú joghurt italok
Laktóz intolerancia
A laktóz intolerancia nem valódi étel allergia. A vékonybél falából a laktáze enzim hiányzik, ezért a laktóz intoleranciás betegek a tejcukrot nem tudják lebontani. Puffadást, bélgáz képződést, hasmenést okoz. Ritkán jár súlyos tünetekkel.
- laktóz mentes tej
- laktóz mentes joghurt
- laktóz mentes vaj
- laktóz mentes tejszín
- laktóz mentes sajtok
Tojás allergia
Tojás allergia: valódi allergia.
A tojásban lévő nagy molekulájú fehérjék a vékonybél falában allergiás, steril gyulladásos reakciót váltanak ki.
Cukorbetegség
- A cukorbetegség kialakulása, élettana
- A cukorbetegség kezelésének lehetőségei (diéta, gyógyszer, inzulin)
- A cukorbetegség dietetikája, ételkészítési ismeretek
- Adag mennyiségek számítása
- Cukor helyettesítő anyagok használata
Fontosnak tartottuk, hogy a cukorbeteg vendégek kellő mélységben tájékoztatva legyenek az étel adag mennyiségekről és azok szénhidrát tartalmáról. Alap esetben egy fő étkezés ebéd 60 gr szénhidrátot tartalmazhat azon cukorbetegek részére, akiknek az orvos naponta 180 gr szénhidrátot engedélyezett.
Projekt címe: „PIACORIENTÁLT INNOVÁCIÓ A GRILL HOUSE KFT-NÉL”
Projekt azonosítószáma: 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00381
A projekt célkitűzése innovációs folyamatok elindítása a GRILL HOUSE KFT-nél a vállalkozás szolgáltatási körének bővítésével. 2010-ben alakult, fő tevékenysége éttermi, mozgó vendéglátás. Jelenleg Debrecen frekventált kertvárosi övezetében működtetjük vendéglátó egységünket Grill-Gyros Salátabár néven. A projekt megvalósítási helyszíne a Kft. bejegyzett telephelye 4033 Debrecen, Szabó Lőrinc utca 33 szám; 19378/5/A/1 helyrajzi számú ingatlan.
A projekt keretében a technológiai folyamatok megújítása révén a vállalkozásunknál új szolgáltatást (termékkínálat szélesítést) kíván bevezetni, ennek érdekében sor kerül az innovációs tevékenység megvalósításához kapcsolódó munkatársak bevonására, 1 fő jelenlegi munkavállaló továbbá 1 fő új munkavállaló részvételével valamint az innováció bevezetéséhez kapcsolódó eszközbeszerzésre. Projektünk célcsoportját az egészséges táplálkozást folytatók, ételallergiások, speciális diétán lévők alkotják.
A termékkínálat szélesítése kiterjed az ételallergiában érintettek számára alkalmas illetve egészséges étrendet elősegítő vagy speciális diétát kiszolgáló élelmiszerek előállítására, helyben termelt alapanyagok felhasználásával.
A tervezett fejlesztés a vállalkozásunk szintjén újdonságnak tekinthető. Tekintettel arra, hogy cégünk kínálatában jelenleg nem szerepelnek ételallergiában érintettek számára alkalmas illetve egészséges étrendet elősegítő vagy speciális diétát kiszolgáló élelmiszerek, ezért ezen kínálat bevezetése által új, üzletileg hasznosítható szolgáltatás kifejlesztésére kerül sor a projekt keretében. A tervezett fejlesztés által cégünk gazdasági tevékenységének hatékonysága és jövedelmezősége valamint versenyképessége javulni fog.
Összességében a projekt eredményeként olyan választékbővítést és hatékonyság-javulást érünk el, melynek eredményeként az igénybevett támogatás többszörösét biztosító piaci potenciál várható.